Turku ja kuntaliiitos. Puheeni helmikuun valtuustossa

Kuntauudistus on monitahoinen ja vaikeakin asia

Toisaalta siinä on ideaa mutta toisaalta sen perimmäiset motiivit herättävät hiukan ihmetystä.
Itse veikkaan, että pohjimmiltaan kyse on suurempaan kontekstiin liityvä osaprojekti,
nimittäin koko ajan julkisuuskentän pinnan alla etenevä hanke EU: n viemiseksi kohti liittovaltiota, jonka osana myös Suomi olisi yhtenä lääninä
Eu: n liittovaltion kokoisessa monsterissa olisi välttämätöntä saada myös pienimpien hallinnollisten yksiköiden kokoa ja sen uskon olevan perimmäinen tarkoitus kuntauudistuksen takana.
Tarkoituksena siten olisi siis keskittää päätöksentekoa eikä suinkaan jalkauttaa sitä kuten tavoitteissa kauniisti mainitaan
Sinänsä olen itsekin sitä mieltä, että parhaimmillaan vapaaehtoisuuteen perustuva kuntauudistus saattaa olla järkevää mutta vain silloin, jos sen avulla todella saadaan karsittua hallintoa, kuten Orpokin väläytti.
Toisaalta sitten tulisi mietittäväksi, että mihin siirtymäajan jälkeen sijoitetaan kaikki ylijääneet ahkerat virkamiehet…
Sitten itse ydinasiasta
Kuntalain kehittämisen tavoitteena on korostaa asukkaiden itsehallinnon  edellytysten vahvistumista.
Voisin helposti kuitenkin kuvitella, että kuntauudistus itsessään tulee lyömään tätä tavoitetta korville.
Näin siksi, että usein hallinnollisten yksiköiden suurentuessa myös asukkaiden itsehallinto usein myös vähenee, eikä suinkaan lisäänny
– vastuu hajaantuu virkamiespuolella
– ei tunneta ihmisiä
– hallinnosta tulee kasvotontaja tavoittamatonta
Uudistuksen virallisena tavoitteena on myös parantaa kunnan edellytyksiä vastata itse palvelutuotannosta.
Silti samanaikaisesti Turussakin on yhä käynnissä voimakas trendi ulkoistaa ja yhtiöittää palveluita.
Edelleen uudistusten tavoitteena on, että kunnat pystyvät laajasti ja pääosin ITSE vastaamaan peruspalveluiden järjestämisestä sekä TUOTTAMISESTA
Kuntauudistusta puolustellaankin usein sote palveluilla ja niiden kustannuksilla. Tässä suhteessa olisi paras tavoite puuttua itse syihin, eli parantaa ihmisten yleistä hyvinvointia ja työllisyyttä.
Minä uskon yhä, että paras ja tehokkain tapa tuottaa nuo tarvittavat palvelut on kunnan omana toimintana mutta yksityisellä tehokkuudella ja tähän taas tarvitaan uutta ajattelutapaa työntekijöiltä ja ennenkaikkea johtajilta.
Kuntauudistuksen eräänä virallisena tavoitteena mainitaan kuntien kyky HALLITA markkinoita.
Nykyään tosin tuntuu siltä, että Turussa toisinaan markkinat hallitsevat tai ainakin ohjailevat kunnallista päätöksentekoa ja muutoshalu tämän asian korjaamiseksi saattaa olla hiukan hakusessa.
Kuntalakiuudistuksessa esiin nostettu työpaikkaomavaraisuus on tärkeä tavoite, jonka ainakin soisi toteutuvan uudistuksella tai ilman
Sitten muutama sana turun tilanteesta kuntaliitosasiassa.
Minusta tuntuu ja niin olen myös kuullut erään naapurikunnan , erään johtavassa asemassa olevan virkamiehen sanovan minulle, että niin kauan kuin Turun päätöksenteko on sellaista kuin se nykyisellään on, ei naapurikunnilla ole mitään intressiä liittyä Turun kanssa.
Kääntäen: parasta mitä voisimme Turussa tehdä liitosten aikaansaamiseksi, on parantaa omaa päätöksentekokulttuuria ja -tapaa.
Eli kun ensin siivoamme oman pesämme niin meihin ehkäpä halutaan liittyä.
Ehkäpä silloin myös ihmiset eivät enää halua muuttaa Turusta pois vaan peräti muuttaa Turkuun.
Jostainhan niihin sienien lailla jokapuolelle pulpahtaviin kerrostaloihinkin vissiin olisi verokertymää lisääviä asukkaita saada…
Itse olen ajattelutavaltani melko liberaali ja siksi minulle on kaikki pakot vieraita. Niin myös pakkoliitokset.